Dienstverlening

In de Taveerne van Fort bij Asperen is Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie een Leerwerkbedrijf gestart: een plek waar studenten van diverse (V)MBO opleidingen praktijkervaring opdoen. Vanwege de brede mogelijkheden is dit de ideale plek voor onderwijsprojecten! Van horeca tot administatie en van recreatie tot marketing en communicatie. 

Aan alles wat we doen dragen onze studenten hun steentje bij. Zo willen de medewerkers van het Leerwerkbedrijf een plek creëren waar iedereen welkom is en leren, te ontmoeten en te ontwikkelen. 

Naast onze activiteiten bieden wij verzorgde fiets- en wandelroutes aan. U kunt ons ook benaderen voor een (kinder)feestje of arrangement op maat. Tevens is de Taveerne te huur voor vergaderingen, feesten en partijen.
Meer weten? Kom vooral eens langs! 

Wie zijn wij?

Het Leerwerkbedrijf HWL is een samenwerkingsverband van onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Het leerwerkbedrijf ontwikkelt uitdagende leerwerkprojecten voor (v)mbo-studenten langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Studenten doen werkervaring op in echte projecten. Het leerwerkbedrijf draait daarbij de volgorde ‘eerst theorie, dan praktijk’ om. 

Studenten leren omgekeerd: ze werken aan echte opdrachten en leren al doende de theorie. Hun werk verdwijnt na de opdracht niet in de afvalbak, maar geeft een tastbaar resultaat waar de (v)mbo’ers trots op zijn. Bovendien leveren ze een mooie bijdrage aan de ontwikkeling, het beheer en de exploitatie van het cultuurhistorisch erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Leerwerkprojecten

Leerwerkprojecten in bouw, techniek en dienstverlening Het Leerwerkbedrijf HWL heeft zich de eerste jaren vooral gericht op bouw- en techniekstudenten. Naar opdrachten waarbij studenten omgekeerd kunnen leren is inmiddels ook vanuit andere sectoren veel vraag. Sinds april 2018 heeft het Leerwerkbedrijf Fort bij Asperen en de horecagelegenheid de Taveerne in beheer. In dit bijzondere stukje Nieuwe Hollandse Waterlinie nemen studenten techniek, horeca, marketing en communicatie en dienstverlening deel aan leerwerkprojecten. Ze dragen bij aan de exploitatie van het fort en de Taveerne.

Stageplekken, projecten en opdrachten in en om de Taveerne van Fort bij Asperen.

In de Taveerne dragen studenten op drie manieren bij:

  • Met stageplekken in horeca of het mede organiseren van evenementen.
  • Met afgebakende projecten bij het praktijklab van ROC Rivor. Denk aan het ontwerpen van een reclamebord of de menukaart en ook kleinere opdrachten, zoals het maken van een placemat voor de aanschuiftafel of het ontwerpen van een routefietskaartje voor een fietsevenement.
  • Met schoolopdrachten die ze in de praktijk uitvoeren. Bijvoorbeeld: studenten krijgen op school les in het opzetten en uitvoeren van activiteiten. Zij leren een doelgroepenanalyse te doen en aan de hand van een methodisch stappenplan een activiteit voor te bereiden. Deze opdracht moeten zij uiteindelijk ook uitvoeren. In plaats van in een gesimuleerde omgeving (met je klasgenoten in je eigen schoolgebouw) haalt het Leerwerkbedrijf de echte doelgroep naar het fort en faciliteert alles om de studenten hun activiteit te laten uitvoeren. De studenten voeren hun activiteit echt uit en ervaren zijn reactie. De doelgroep heeft een leuke activiteit en komt op een leuke plek. Het Leerwerkbedrijf kan laten zien wat er allemaal mogelijk is in de Taveerne. Bovendien bereikt ze een nieuwe doelgroep en netwerkt met scholen en omgeving. Ook de stagiaires van de Taveerne draaien in deze projecten mee.

Projectenoverzicht 2018-2019

Exploitatie van Fort bij Asperen en de Taveerne

Opdrachtgever: Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie

Opleiding: Dienstverlening (Gastheer/gastvrouw, Medewerker Recreatie en Sport, Medewerker Financiële Administratie, Medewerker Facilitaire Dienstverlening, Medewerker Secretariaat en receptie, Helpende Zorg en Welzijn, Verkoper, ) Assistent Horeca, Voeding of Voedingsindustrie

In de Taveerne naast Fort bij Asperen worden studenten opgeleid tot gastheer/gastvrouw of assistent horeca. De studenten Dienstverlening werken mee aan arrangementen voor (basis-) scholen, verzorgingshuizen en ieder ander die nieuwsgierig is naar de vele mogelijkheden. Denk aan een maandelijkse aanschuiftafel in de Taveerne, een cultuurcafé op zondagmiddag, flexwerkmogelijkheden voor zzp’ers, geschiedenislessen, rondleidingen in en om Fort bij Asperen voor (basisschool-)kinderen. Ook voor een (kinder)feest, diner, borrel, training of vergadering heten de studenten gasten van harte welkom.

Promotie van Fort bij Asperen en de Taveerne

Opdrachtgever: Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie

Opleiding: Medewerker Marketing en Communicatie, Mediavormgeving, Dienstverlening (Medewerker Financiële administratie)

Het Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie voert het beheer en de exploitatie van Fort bij Asperen en de Taveerne. Een student Medewerker Marketing en Communicatie helpt de stichting met het opstellen en uitvoeren van een marketing- en acquisitieplan voor de exploitatie van de Taveerne en promotie van het Leerwerkbedrijf. Ze bedenkt activiteiten en campagnes voor Fort bij Asperen en de Taveerne en doet hiervoor een doelgroepenanalyse, zorgt voor promotie en zet nieuwe arrangementen op. Studenten Mediavormgeving hebben voor de Taveerne en Fort bij Asperen onder andere menukaarten, flyers, visitekaartjes en een reclamebord ontwikkeld.

Evenementen in de Taveerne

Aanschuiftafel

Al jaren was het een grote wens van Chris de Jong, bestuurslid Leerwerkbedrijf, om mensen te laten ‘aanschuiven’ in de Taveerne: een aanschuiftafel met wisselend thema of goed doel en steeds een andere kok. In oktober 2018 vond de eerste aanschuiftafel plaats met een stamppottenbuffet. Hoewel het 25 graden was, genoten ruim 35 gasten van een breed assortiment stamppotten. Sindsdien kunnen gasten elke laatste vrijdag van de maand om 18:30 uur samen eten en elkaar ontmoeten bij een driegangen themabuffet. Studenten van het Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie spelen steeds een rol in de planning, promotie, aankleding én verzorging van de aanschuiftafel. Ze bedachten thema’s als ‘After Kerst’ en ‘Italië’. Aan een Afrikaans thema koppelden ze meteen het goede doel WHY NOT. Studenten helpen de kok van de Taveerne ook bij het koken of er is een gastkok zoals een Syrische vluchteling of Venetiaanse kunstenares.

Cultuurcafé

Met de start van het Leerwerkbedrijf is het CultuurCafé terug van weggeweest. Samen met vrijwilligster Elly Fuchs organiseren studenten twee keer per maand op zondagmiddag het CultuurCafé in de Taveerne. Gasten genieten onder het genot van een hapje en drankje van een fijne sfeer met livemuziek, kunst, ervaren artiesten en nieuw talent. Tijdens het CultuurCafé komen er steeds andere muzieksoorten aan bod. Denk aan een Tangosalon of Flamenco. Daarnaast is er de Open Mic (open podium): een mogelijkheid voor iedereen om zijn talent (muziek, poëzie of anders) onder de aandacht te brengen. In het hoogseizoen is het CultuurCafé op het terras en in het laagseizoen in de achterkamer van de Taveerne bij de houtkachel. Ook bij het CultuurCafé spelen onze stagiaires een rol, bijvoorbeeld als gastvrouw en voor de promotie.

Nacht van de Nacht

Fort bij Asperen haakt graag in op evenementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en andere organisaties. Een jaarlijks terugkerend evenement is de Nacht van de Nacht. In 2018 doofden op zaterdag 27 oktober overal in Nederland gemeenten en bedrijven de verlichting van kantoren, monumenten, kerken en torens om aandacht te vragen voor het klimaat en energiebesparing op licht. Fort bij Asperen deed hier ook aan mee. En hoe is dat nu, een omgeving zonder kunstmatig licht? Vanaf 19:00 uur was iedereen welkom bij het fort om dat te ervaren. Er werden verhalen verteld over de Waterlinie, er was een nachtwandeling met gids en gasten konden bij de vuurkorven met livemuziek een (Le Fort) biertje of glühwein drinken. Dit gezellige evenement haalde zelfs de landelijke media in een artikel op nu.nl.

Pietenschool

De Taveerne van Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie kreeg in november 2018 een bijzondere logé: Eigenwijze Piet. Deze Piet wilde al jaren zijn eigen Pietenschool en studenten van de opleiding Medewerker Recreatie en Sport hebben hem hierbij geholpen. Ze regelden een Pietenzolder, een promotiefilmpje en andere pr en organiseerden een activiteitenmiddag waar kinderen hun pietendiploma konden halen. De kinderen mochten hun schoen zetten in de Taveerne en Sinterklaas kwam ook op bezoek.

Agenda

Presentatie en evenement opgezet voor Open Dag van de Alumni Vereniging Open Universiteit (AVOU).

11 mei 2019

Moederdagactiviteit in de Taveerne

12 mei 2019

Labdag Tienercollege uit Gorinchem, in samenwerking met GEOFort in de Taveerne

14 mei 2019

Rondleiding Groep 7 St Antoniusschool

16 mei 2019

CultuurCafé met de Keltische Hobbits

19 mei 2019

Bezoek aan Fort Everdingen. Elke maand bezoeken we een andere plek aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie, om zo onze stagiaires meer te laten weten over wat er naast Fort bij Asperen nog meer is. We bezochten al Fort Nieuwersluis, Fort Vuren, De Kazemat aan de a2, en de Batterijen in Nieuwegein. In mei staat Fort Everdingen op de planning. Marco Duijts zal ons die dag rondleiden.

24 mei 2019

Fietsevenement Mooi Linieland

26 mei 2019

Aanschuiftafel: Thema Indiaas (Indiase Kok komt koken)

31 mei 2019

Contact

Langendijk 60, 4151 BR Acquoy
06 121 194 03
detaveerne@leerwerkbedrijfhwl.nl

Openingstijden
Maandag gesloten (verhuur op afspraak)
Dinsdag gesloten (verhuur op afspraak)
Woensdag t/m zondag geopend van 11:00 - 17:00 uur.

Stel een vraag

Versturen

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Postadres: Postbus 10, 4190 CA  Geldermalsen | Bezoekadres: Poppenbouwing 3, 4191 NZ  Geldermalsen |

mariannevonk@leerwerkbedrijfhwl.nl | 06 212 229 80
©  2019 - Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie  | Ontwerp en realisatie door Janine Ontwerpt