Project Nissenhut bij Kunstfort Asperen

Pilot voor het Leerwerkbedrijf NHW is de Operatie Nissenhut opgezet met de Provincie Gelderland en Gemeente Geldermalsen.

Het betreft het renoveren en inrichten van de Nissenhut, gelegen tegenover Kunstfort Asperen.

Studenten van ROC Rivor hebben een inventarisatie gemaakt en een plan van aanpak geschreven voor de renovatie. Studenten van ROC Rivor, Bouwmensen Rivierengebied en Schilder^Scool  restaureerden onder begeleiding van professionals de Nissenhut bij Fort Asperen. De Nissenhut was vroeger bedoeld als tijdelijk onderkomen en bestaat uit een gemetselde voor- en achtergevel en een gebogen dak van golfplaten.

Gedurende het jaar hebben de betrokken studenten regelmatig hun plannen met verve gepresenteerd aan vergaderingen waar belangrijke bestuurders bij aanwezig waren.

Uniek voor dit project was het feit dat leerlingen van verschillende opleidingen aan dit project hebben gewerkt. Studenten van ROC Rivor, Bouwmensen Rivierengebied en Schilder^Scool hebben meegewerkt aan de renovatie. Studenten van het Praktijklab ROC Rivor hebben gewerkt aan het communicatieplan, een filmpje en aan de opening van de Nissenhut. Studenten van ROC Rivor Watermanagement en Helicon Geldermalsen hebben samengewerkt aan de inrichting van de Nissenhut met een tentoonstelling over flora en fauna. 

Wat is er gebeurd tijdens de renovatie?
De renovatie omvat zowel het interieur als het exterieur van de Nissenhut. De beplating is deels vervangen en geconserveerd, en de twee halve maanvormige stenen buitenwanden zijn gerenoveerd. Ook de kozijnen en het hang- en sluitwerk zijn vervangen. In het interieur is een nieuwe vloer aangelegd en is al het leidingwerk vervangen. Alles moest zo veel mogelijk met originele materialen, omdat de Nissenhut op de monumentenlijst staat. Dit is dan ook met de grootste zorg aangepakt.

Tentoonstelling

Waar gaat de tentoonstelling over?
De tentoonstelling die studenten van ROC Rivor en Helicon gezamenlijk ontwikkeld hebben behandelt drie thema’s over de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Historie, water en sluizen en  flora en fauna. De drie thema’s worden op een visueel aantrekkelijke manier gepresenteerd zodat de tentoonstelling interessant is voor jong en oud. 

Oplevering Nissenhut
Op 24 juni 2015 was het dan zo ver. De Nissenhut kon worden opgeleverd. Het allereerste project van Leerwerkbedrijf NHW was een feit. De renovatie was voltooid en de expositie ingericht. Ceremoniemeesters waren twee studenten die op charmante wijze uitleg gaven aan het programma De burgemeesters van gemeente Lingewaal en gemeente Geldermalsen hebben de opening een extra feestelijk tintje gegeven.

De pilot kon rekenen op veel sympathie en aandacht van burgers, pers, studenten en bedrijfsleven.

Dit project is uitgevoerd binnen het Europees project “Share”, onder begeleiding van Den Dool Bouw uit Leerdam.

“Een stage loop je, maar deze ervaring neem je mee en geef je door aan familie, vrienden en misschien wel aan mijn eigen kinderen.
Hier ben je echt trots op.”
  Een opmerking gemaakt door een van de betrokken leerlingen.

Postadres: Postbus 10, 4190 CA  Geldermalsen | Bezoekadres: Poppenbouwing 3, 4191 NZ  Geldermalsen | info@leerwerkbedrijfhwl.nl | 06 212 229 80
©  2018 - Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie  | Ontwerp en realisatie door Janine Ontwerpt