Restauratie kraanbrug bij Werk aan het Spoor Diefdijk te Acquoy

Tot de meest bijzondere typen bruggen van ons land behoort de ''kraanbrug''. Een kraanbrug is een brug waarvan een deel kan worden weggedraaid. Daarmee werd voorkomen dat de brug zelf, zoals een klapbrug, een doelwit zou kunnen vormen voor vijandelijk vuur. Werk aan het Spoor Diefdijk is een versterking aan weerszijden van de spoorlijn Dordrecht-Elst. Voor en achter het werk lagen kraanbruggen, waarvan één exemplaar nog aanwezig is. De kraanbrug aan de Diefdijk Acquoy is in 1880 gebouwd, als onderdeel van de railverbinding Leerdam-Geldermalsen, ofwel de “oude 'Betuwelijn''. De brug, die tegelijk als verdedigingswerk dienst deed voor het fort Asperen, bestaat uit een smeedijzeren constructie van vier driehoekvormige staanders die met elkaar zijn verbonden en zijn bevestigd aan het bakstenen landhoofd van de fortgracht. Van dit type brug, dat vaak werd toegepast bij de toegang tot vestingwerken, zijn nog twee exemplaren overgebleven.

De kraanbrug aan de Diefdijk te Acquoy is in 2011 gerestaureerd en weer werkend gemaakt.

De kraanbrug is in 2018 aan onderhoud toe. Studenten hebben gewerkt aan zowel het vaste brugdeel als het draaiende deel.

Postadres: Postbus 10, 4190 CA  Geldermalsen | Bezoekadres: Poppenbouwing 3, 4191 NZ  Geldermalsen | info@leerwerkbedrijfhwl.nl | 06 212 229 80
©  2018 - Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie  | Ontwerp en realisatie door Janine Ontwerpt